Helsingin Vaasanaukiolla järjestettiin Suomen ensimmäiset rikostaustaisille tarkoitetut. Kiinnosta ja monipuolinen tapahtuma saavutti suuren yleisöjoukon. 20160524_124918

Messujen tarkoituksena oli ohjata ja tuoda tietoa palveluista, jota vangit ja muut rikostaustaiset voivat käyttää rangaistuksen aikana ja sen jälkeen. Messuilla esittäytyi asumispalvelujen, oppilaitosten ja työllistymishankkeiden edustajia, päihdetyön yksiköitä, lapsi-, perhe- ja omaistyön palveluja sekä monia muita palvelujen tuottajia, kuten Hyvinvointilomat ja Martat.

 

Yksilöllinen rangaistusajan suunnitelma

Rikosseuraamuslaitoksen Etelä-Suomen aluekeskuksen kehityspäällikkö Minna-Kaisa Järvisen vangeille laaditaan yksilöllinen rangaistusajan suunnitelma joko ennen vankeutta tai sen alussa.

-Rangaistusaika halutaan nykyisin käyttää hyödyksi sekä tuomitun, hänen läheisten että yhteiskunnan kannalta. Suunnitelma voi sisältää esimerkiksi päihdekuntoutusta, työtoimintaa, motivointia ja koulutusta.

Vapautumisen suunnittelulla pyritään siihen, että vanki saa tarvittavaa tukea rikoksettomaan elämään,

Järvinen kertoi.

Messuilla sai myös tietoja valvotun koevapauden aikaiseen tukeen. Järvisen mukaan valvottu koevapaus voi pitää sisällään esimerkiksi opiskelua, työtä tai kuntoutusta päihdehuollossa. Valvottu koevapaus sisältää myös päihteettömyyden valvontaa ja tukipartiotapaamisia.

 

Tuettuja lomia vangeille ja heidän perheilleen

Yksi messuilla toimintaansa esitellyt järjestö oli Hyvinvointilomat. Se järjestää sosiaalisia tuettuja lomia Raha-automaattiyhdistyksen avustuksella.

Yksi kohderyhmä lomatoiminnassa on kohta vapautuvat vangit.

– Viiden täysihoitovuorokauden lomalla vangit tapaavat puolisojaan ja lapsiaan. Lomilla on tarjolla monipuolista ohjattua toimintaa lapsille ja heidän vanhemmilleen. Näitä lomia järjestämme pienissä lomakodeissa eri puolilla Suomea. Tällaisille lomille on todella suuri tarve ja kysyntä, Sari Halme ja Kristiina Lundahn kertoivat.

 

Penkkipunnerrusta ja leuanvetoa

Näytteilleasettajien lisäksi messuilla oli ohjelmaa, kuten musiikkia, kirjailijahaastattelu, vankipaneeli, stand up -komiikkaa ja teatteriesitys. Lisäksi järjestettiin mm. penkkipunnerrus- ja leuanvetokilpailu.

On sanonta, että suomalainen mies ei halaa toista miestä kuin silloin, kun Suomi voittaa jääkiekon maailmanmestaruuden. Messut onnistuivat niin hyvin, että lopussa Vaasanaukiolla näkyi monia onnellisia järjestelyistä vastanneita miehiä halaamassa toisiaan.

Siististi Siviiliin -messujen järjestäjinä toimivat Kriminaalihuollon tukisäätiö ja Laurea -ammattikorkeakoulun rikosseuraamusalan opiskelijat. Järjestelyissä oli myös mukana vankeja ja vertaistyöntekijöitä.

 

Kuvat: Riikka Kauhanen

  • Kristiina Lundahn ja Sari Halme esittelivät nykyisille ja entisille vangeille sekä muulle yleisölle sosiaalista tuettua lomatoimintaa. Se on hyvin edullinen vaihtoehto perheille ja aikuisille, koska Raha-automaattiyhdistys antaa vuosittain avustusta Hyvinvointilomille.
  • Aurinko paistoi ja yleisö nautti. Vaasanaukiolla oli hyvää pöhinää vankimessuilla.