Luovuttaminen ei ole vaihtoehto

– Loma motivoi tekemään töitä ja se tekee työnteostakin tavoitteellista. Parasta on kun voi olla perheen kanssa ja laittaa puhelimen kiinni. Loma auttaa näyttämään asioita, joita muuten ei huomaisi. Parhaimmillaan lomalla voi saada inspiraatioita taiteilijoiden tapaan, sanoo kuusihenkisen perheen isä Jarkko Parhiala.

Parhialan perhe on yksi niistä tuhansista perheistä, joille on myönnetty tuettu loma Hyvinvointilomat ry:n kautta.  Lomalle Parhialat lähtevät kesällä.

-Nuorempana en edes halunnut pitää lomaa, vaan olin työnarkomaani monen muun miehen tapaan. Näin vanhemmiten olen vasta tajunnut ettei ihminen ole robotti, vaan tarvitsee sen rentoutumisen ja mahdollisuuden miettiä omia tekemisiään, Jarkko sanoo.

Tuleva loma on ensimmäinen kerta kun Parhialat lomailevat jossakin lomakohteessa lasten syntymän jälkeen. Kodin ulkopuolisia lomia perheelle ovat olleet lähinnä telttaretket Jarkon vanhempien asuinseuduilla Keski-Suomessa.

– Varmaan aika rentouttavaa, kun pääsee lomailemaan niin ettei tarvitse tehdä kotitöitä, siivota tai laittaa ruokaa. Ihanaa kun lapset saavat keskittyä omiin puuhiinsa. Itsellä on levollisempi olo kun ei päässä raksuta koko ajan mitä seuraavaksi pitää tehdä, iloitsee puolestaan Jarkon puoliso Amayi Parhiala.

Valokuva ja verkostomarkkinointia

Valoisan pariskunnan yhteinen tarina alkoi vuonna 2006, jolloin Jarkko toimi sivutoimisesti verkostomarkkinoinnin parissa. Eräänä päivänä liiketoimintaesittelyssä hän tapasi naisen lapsensa kanssa. Lapsellinen nainen lienee varattu, tuumi Jarkko tuolloin, mutta jos hänellä vain olisi sisko, niin häneen kyllä pitäisi tutustua.

Selvisi, että nainen oli Jarkon työkaverin, Ajasta Parkkolan, tytär. Ja kun jonkin ajan kuluttua Jarkko ja Ajasta olivat yhdessä työmatkalla, ryhtyi Ajasta Amorin hommiin. Hän näytti Amayin kuvan Jarkolle ja sanoi, että siinäpä olisi sopiva nainen sinulle. Jarkko sanoi pistävänsä asian korvan taakse.

Sitä hän ei kertonut, että pelkästään Amayin valokuvaa katsoessa hänelle tuli vahva tunne siitä, että tässä se nyt on.

Kun Amayie sitten tuli käymään äidin luona, Ajasta jatkoi Amorin töitään. Äiti mainosti Jarkkoa tyttärelleen. Tämä ei kuitenkaan purematta niellyt äidin naittamisyrityksiä.

– Tietysti siinä oli vähän kapinaakin äitiä vastaan. Ja ensin ajattelin myös, että ei kai nyt mikään businessmies minulle, nauraa Amayi.

Kun Jarkko ja Ajasta olivat yhteisessä liiketoimintaesittelyssä Hotelli Helgassa Helsingissä, tuli Amayie sinne tapaamaan äitiään. Jarkolta menivät sanat sekaisin ja esityskin pysähtyi hetkeksi, kun Amayi saapui paikalle. Ja kun Jarkko ja Amayi juttelivat ensimmäisen kerran esittelyn jälkeen, tunsi Amayikin jo pientä ihastuksen värinää sisällään.

Tarvittiin vielä yksi Ruotsin reissu, jolla Amayi ja Jarkko tutustuivat lisää, ja Amayin sisaren syntympäiväjuhlat, joiden jälkeen pari alkoi seurustella. Naimisiin Jarkko ja Amayi menivät noin puolen vuoden seurustelun jälkeen kesällä 2006.

Lasten ilo arjen parasta antia

Suurperheen pyörittäminen on ihanaa. Villi meteli ja jaloissa pyörivät lapset eivät haittaa, sillä lasten ilo arjessa ja lapsenmielisyys ovat arjen parasta antia niin Amayin kuin Jarkonkin mielestä.

Ajatus suurperheestä oli molemmille luonteva heti alusta alkaen. Molemmat tulevat isoista perheistä, Amayilla on sisaruksia neljä ja Jarkolla peräti kaksitoista. Esikoispoika Natay tervehti maailmaa vuonna 2007. Seuraavana vuonna syntyi toinen poika Demjan. Aika pian Demjan syntymän jälkeen perhe muutti Helsingistä Karjalohjalle.

Kahden ensimmäisen lapsen jälkeen Amayi oli vakuuttunut siitä, että lapsiluku ei vielä riitä. Tytär Nemea syntyi vuonna 2011 ja kuopus Sarayi 2015.

Esikoisen syntyessä Amayie oli yhdeksäntoista. Lukio-opinnot, jotka eivät omilta tuntuneetkaan, jäivät kesken ja Amayie keskittyi äitinä olemiseen. Kotiäitiydestä huolimatta Amayi on tiristänyt aikaa myös itselleen, vanhempien ja kavereiden tuen avulla, ja suorittanut elämäntaidon valmentajan opinnot. Myös Atayi tekee sivutoimisesti verkostomarkkinointia.

Natayn syntyessä Jarkko teki töitä yrittäjänä.

– Päivät venyivät pitkäksi ja arjen pyörittäminen jäi pitkälle Amayin hoidettavaksi. Pikku hiljaa sitä kuitenkin on oppinut keskittymään lapsiin ja elämään heidän ehdoillaan.

Suurperheen arki luo omat paineensa myös parisuhteeseen. Romanttisille, kahdenkeskisille illallisille ei enää ole aikaa, mutta kun hyväksyy sen, että toinen on erilainen ja ottaa tämän huomioon arkea kahlatessa, parisuhdekin voi paremmin ja rakkautta vielä riittää.

Elämän haasteita ja haaveita

Elämässä ei kaikki aina mene suunnitelmien mukaan. Tämän Parhialatkin ovat saaneet kokea. Neljä vuotta sitten Jarkon yritys teki konkurssin ja kymmenen vuoden ura yrittäjänä loppui. Ajasta jäi jäljelle  paljon hienoja kokemuksia. Ja iso lainataakka. Konkurssin jälkeen mikään ei tuntunut selkeältä, vaan eteenpäin mentiin pienen pieni askel kerrallaan. Ja jos Jarkko yrittäjänä teki pitkiä päiviä, eivät päivät ainakaan ole lyhentyneet nykyisessä työssä putkiremonttien myyjänä.

– Aamulla vien vanhimmat lapset kouluun ja illalla kerkeän olemaan lasten kanssaan tunnin verran ennen nukkumaanmenoa. Viikonloput on sitten omistettu perheelle.

Tänä päivänä perusasiat alkavat kuitenkin olla kunnossa. Viimeisen kahden vuoden aikana Jarkko on voinut pitää lomaakin. Jouluna lomaa oli peräti muutama viikko. Ensimmäiset päivät menivät perheen harjoitellessa kiiretöntä yhdessäoloa. Muutaman päivän jälkeen se alkoi maistua mukavalle. Sekä Amayin että Jarkon toiveena on, että jatkossa heillä olisi mahdollisuus lomailla joka vuosi.

Parhialat haaveilevat myös siitä, että he voisivat tulevaisuudessa auttaa muita ihmisiä menestymään ja pääsemään eteenpäin erilaisissa elämäntilanteissa. Omille lapsilleen he haluavat antaa elämän eväiksi oppeja, jotka pariskunta on itse oppinut kantapään kautta. Kaikkia kivikkoja kun ei tarvitse itse läpi käydä.

– Aina pitää vain luottaa siihen, että asiat selviävät ja kaikki järjestyy. Omien ja perheen unelmien saavuttaminen on tärkeää. Luovuttaminen ei ole vaihtoehto, sanoo Jarkko.

sangylla2