– Kodin ulkopuolinen loma on ehdottoman tärkeä. Silloin pääsee irti normaalikuvioista ja voi heittäytyä asioihin eri tavalla kuin kotona. Voi unohtaa tämän kiireisen arjen ja saa viettää laatuaikaa lapsen kanssa, sanoo Heidi.22029122449_2e9bcae9ea_z

Heidi tietää mitä kiireinen ja haasteellinen arki on. Hän on kouluikäisen Waltterin yksinhuoltaja ja tekee kolmivuorotyötä mielenterveys- ja päihdeyksikössä. Työ on raskasta. Välillä yövuoroja saattaa olla kuusikin peräkkäin. Heidi kertoo, ettei vapailla aina jaksa tehdä muuta kuin siivota, käydä kaupassa ja tehdä ruokaa. Ylimääräisiin asioihin ei voimia riitä.

– Jos yövuoron jälkeen ei saa unta, ja poika tulee koulusta jo kello 12, sitä on aivan sekaisin. Kerran pesin pyykit viisi kertaa, koska en jaksanut laittaa niitä kuivumaan, kertoo Heidi.

Hän sanoo myös, että lapsen kannalta kolmivuorotyö ei ole hyvä vaihtoehto, sillä yhteistä aikaa jää todella vähän.

Heidi haki tuettua lomaa hänen ystävättärensä vinkattua mahdollisuudesta hakea sellaista, jos on esimerkiksi taloudellisesti hankalaa muuten päästä loman viettoon pois kotoa. Loma myönnettiin ja Heidi  pääsi Waltterin kanssa lomalle liikuntakeskukseen.

Äiti ja poika odottivat lomaa innolla jo etukäteen, sillä he olivat kuulleet liikuntakeskuksen monipuolisista mahdollisuuksista kokeilla eri lajeja.

Heidi on tyytyväinen tuettujen lomien järjestettyyn ohjelmaan ja siihen, ettei itse tarvinnut keksiä tekemistä. Joka päivä oli mahdollista kokeilla jotakin uutta lajia. Ja niin he tekivätkin.

– Pelasimme sählyä ja koripalloa. Sisätiloissa pelasimme yhdessä sulkapalloa ja huomasin, että siitä taitaa tulla jatkossa meidän juttu. Kokeilimme molemmat myös hulavannetta ja nauroimme  lattialla, koska olin niin surkea,  hymyilee Heidi.

Viiden päivän aikana liikunallinen kaksikko kerkesi tutustua myös geokätköilyn saloihin ja erilaisiin temppuratoihin. Waltterin suosikiksi nousi minigolf, jota hän pääsi kokeilemaan ensimmäisen kerran elämässään.

– Luulen, että Waltterille koskettavinta oli kuitenkin yhteinen, kiireetön aika. Meillä molemmilla oli hyvä mieli.  Yhtenä aamuna teimme kävelylenkin Nastolaan. Matkaa oli noin viisi kilometriä ja olimme ihan kahden.  Iltaisin luimme kirjaa ja pelasimme laivanupotusta, kertoo Heidi.

Yhteisiä, ihania elämyksiä Heidille ja Waltterille olivat myös uintiretki kello kuuden aikaan aamulla sekä soutelu ja nuotion teko.

Heidi iloitsee myös siitä, että Waltteri tutustui loman aikana muihin lapsiin ja sai tehdä heidän kanssaan kivoja juttuja ilman äitiä.

Plussaa oli tietysti myös täysihoito. Se, ettei tarvinnut tehdä ruokaa, vaan sai nauttia seisovan pöydän antimista ja ottaa mitä haluaa.

– Itse sain myös osallistua aikuisten juttuihin ja lapsille oli siksi aikaa järjestetty omaa ohjelmaa.

Kotimatka junalla oli sekin elämys, sillä Heidi ei ollut vuosiin päässyt matkustamaan junalla.

Loma luo lämpökerroksia elämään ja sitä on mukava muistella myöhemminkin. Heidillä ja Waltterilla onkin paljon kivoja kuvia muistona hauskoista lomahetkistä.

22215858485_d237a68cb3_z