Maan hallituksen budjettileikkaukset iskevät kipeästi tuettuun lomatoimintaan

Hyvinvointilomat ry:n puheenjohtaja Mika Pietilä kertoo, kuinka avustusleikkaukset vähentävät lomien määrää ja uhkaavat tuhansien pienituloisten mahdollisuutta saada kaivattua virkistystä.

Hyvinvointilomat ry:n puheenjohtaja Mika Pietilä

Reilu vuosi sitten alkoi keskustelu siitä, kuinka sosiaali- ja terveysalan järjestön rahoituksen käy. Taustalla keskustelussa oli Orpon hallituksen hallitusohjelman kirjaukset valtiontalouden tasapainottamisesta ja osana sitä valtionavustusten leikkaukset. Keskustelua ja spekulointia on ollut paljon, joka on synnyttänyt epävarmuutta ja myös stressiä monissa järjestöissä tulevaisuuden mahdollisuuksista toimia.  Maan hallituksen julkaistua ensi vuoden budjettiesityksen todellisuus avustusleikkauksista on nyt selvillä. Leikkaukset ovat määrällisesti isoja ja vaikutukset tulevat olemaan karuja. Monilta järjestöiltä loppuu valtionrahoitus kokonaan ja suurelta osalta ne leikkaantuvat rajusti.

Hyvinvointilomat ry järjestää tuettuja lomia Sosiaali- ja terveysministeriön myöntämän valtionavustuksen turvin. Tuetut lomat ovat suunnattuja pienituloisille lapsiperheille ja aikuisille, joilla ei muulla tavalla ole mahdollisuutta kodin ulkopuoliseen lomaan. Tuetulle lomalle valitut maksavat lomastaan omavastuuosuuden. Tuetulla lomatoiminnalla on merkittävä positiivinen vaikutus lomalaisten hyvinvointiin. Toimintaan käytetty rahoitus hyödyttää lomakohteiden kautta myös paikallista elinkeinoelämää.

Vuonna 2023 Hyvinvointilomat ry:n kautta tuettua lomaa haki 48 450 henkilöä. Hakeneista henkilöstä 12 800 henkilöä sai loman, eli olemme pystyneet myöntämään loman noin 26 % hakijoista. Lapsiperheille suunnatuille lomille valittiin 2 160 perhettä ja aikuislomille 4 520 henkilöä. Rahoittaja on asettanut tavoitteeksi, että tuetuille lomille osallistuisi enemmän ensikertalaisia ja että uusia kohderyhmiä tavoitettaisiin paremmin. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi lomajärjestöt kiristivät loman saamisen ehtoja niin, että tuetun loman voi saada korkeintaan joka kolmas vuosi ja enintään kolme kertaa 10 vuoden aikana. Koska lomatoimintaan käytetään julkista rahaa, valtionavustusta, on hankinnat tehtävä hankintalain mukaisesti ja kilpailutamme lomakohteet säännöllisesti. Vuonna 2024 toiminnassamme on mukana 30 eri tyyppistä lomakohdetta ympäri Suomea.


Avustusleikkaukset iskevät pahiten heikommassa asemassa oleviin

Kuten mainitsin jo aikaisemmin, niin tuetulla lomatoiminnalla on merkittävä positiivinen vaikutus lomalaisten hyvinvointiin. Tuetuilla lomilla on merkittävä vaikutus lomalaisten sosiaalisiin verkostoihin sekä yhteisöllisyyden ja yhdenvertaisuuden kokemuksiin. Lomille osallistuneet kertovat palautteissa siitä, kuinka ovat saaneet tukea vertaisiltaan, yksinäiset ovat saaneet uusia ystäviä tai lapset ja nuoret ovat päässeet lomalla järjestetyn ohjelman kautta kokemaan sellaista, johon ei muuten olisi koskaan ollut varaa. Tuetut lomat tukevat ihmisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia sekä tarjoavat mahdollisuuden virkistymiseen, myös taloudellisesti vaikeassa elämäntilanteessa oleville.

Nyt nämä mahdollisuudet vähenevät dramaattisesti avustusleikkausten takia. Sosiaali- ja terveysministeriö tavoittelee vuoden 2025 lomajärjestöjen avustuksista jopa 4,6 miljoonan euron säästöjä. Tämä merkitsee käytännössä kolmanneksen leikkausta sosiaalisen lomatoiminnan rahoituksesta. Hyvinvointilomat ry:n osalta leikkaukset tarkoittavat, että jopa 3 000 taloudellisesti heikossa asemassa olevaa senioria, erityisryhmiin kuuluvaa, työtöntä ja pienituloista palkansaajaa menettää mahdollisuuden kodin ulkopuoliseen lomaan. Lapsiperhelomiin avustusleikkaus ei tule vaikuttamaan, koska ne on avustuksen myöntäjän päätöksellä rajattu pois.

Jos leikkaukset toteutuvat alustavan suunnitelman mukaan, pystymme Hyvinvointilomat ry:ssä ensi vuonna järjestämään vain murto-osan nykyisestä määrästä aikuisille suunnatuistatuetuista lomista. Lopullista avustusesitystä ja -päätöstä odottaessa joudumme Hyvinvointilomat ry:ssä tekemään lukuisan määrän erilaisia toimia varautuaksemme ajoissa avustusleikkauksiin. Suurin vaikutus tulee osumaan nk. aikuisten lomatoimintaan. Vaikutukset heijastuvat myös yhteistyökumppaneidemme toimintaan ja lomakohteisiin. 

Hyvinvointilomat ry:n puheenjohtajana voin vakuuttaa, että toimistolla työntekijämme ja me hallituksen jäsenetkin teemme parhaamme edelleen, jotta tuetut lomat tavoittaisivat jatkossakin ne, jotka niitä eniten tarvitsevat. Olemme kaikki yhdessä sitoutuneet tukemaan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä. Etsimme aktiivisesti uusia ratkaisuja ja rahoitusmalleja, jotta lomatoimintaa voidaan ylläpitää vaikeuksista huolimatta. Yritämme yhdessä ja yhteistyössä selvitä tässä tilanteessa parhaimmalla mahdollisella tavalla eteenpäin.


Mika Pietilä, puheenjohtaja

Hyvinvointilomat ry on perustettu vuonna 2011. Perustajajäseniä olivat Lomakotien Liitto, Kotien Puolesta Keskusliitto, Perhelomat ja Maaseutuväen Kunto- ja Virkistyslomasäätiö. Aloitimme tuetun lomatoiminnan vuonna 2012.

Kuva: Minna Lehtinen