Puheenjohtajan tervehdys

Tuettu loma tarjoaa vähävaraisille lapsiperheille, aikuisille ja ikäihmisille mahdollisuuden kodin ulkopuoliseen lomaan myös vallitsevissa poikkeusoloissa.

Hyvinvointilomat ry:n puheenjohtaja Anneli Kiljunen nojaa puuhun ja hymyilee aurinkoisessa puistossa.

Kirjoittaessani tätä tervehdystä, elämme hyvin poikkeuksellista kevättä. Koronaviruksen varjossa viettämämme aika jää varmasti meidän kaikkien mieleen lopun elämäämme.

Epidemia on koskettanut meitä kaikkia. Osaa hyvinkin poikkeavalla tavalla. On eristäydytty kotiin suojaan, työt tehty etätyönä, lapset ja nuoret käyneet etäkoulua, harrastustoimet keskeytetty ja yhteydenpito tapahtunut sähköisten viestimien välityksellä.

Haastavaa tässä ajassa meille kaikille on se, ettemme tiedä, milloin tilanne lopullisesti päättyy. Tilanne on itseasiassa hyvin verrattavissa myös siihen, miksi Hyvinvointilomien olemassaolo on niin tärkeää. Mikäli jonkin ajanjakson päättymistä tai siihen liittyvää taukoa ei ole näkyvissä, on eteenpäin kulkeminen pitkän päälle ihmismielelle hyvin raskasta. Kaikki tarvitsevat taukoja ja jotain mitä odottaa.

Hyvinvointilomilla voikin olla monille perheille, pariskunnille ja yksineläville jopa entistä suurempi merkitys korona epidemian jälkeen. Etenkin ikäihmisille ja muille karanteenissa pitkään olleille, mahdollisuus lomaan tulee olemaan erittäin tärkeää. Myös monet omaishoitajat ovat joutuneet pitämään läheisestään hyvin tiiviisti huolta. Nämä ihmiset ansaitsevat loman, siinä missä muutkin.

Lomat ovat yhdistyksen tekemän kyselyn mukaan kävijöilleen erittäin merkittäviä. Ne auttavat jaksamaan arjessa ja antavat jotain, mitä odottaa. Viime vuonna etenkin lapsiperheet ja sairausperusteiselle lomalle päässeet kokivat, että lomalla oli paljon merkitystä henkiselle jaksamiselle. On myös tärkeää, että Hyvinvointilomat ry kehittää toimintaansa asiakkaiden tarpeita paremmin vastaaviksi. Yhdistyksen selvityksen mukaan etenkin yksinhuoltajien lomia tulee jatkossa kehittää, jotta voisimme tukea heitä entistäkin paremmin.

Hyvinvointiloma on kohdennettua toimintaa niille, joiden mahdollisuus lomaviettoon ei ole muuten mahdollista. Valitettavasti sitä ei voida tarjota kaikille halukkaille. Toiminnan piirissä ovat yksinasuvat, yksinhuoltajat, ikäihmiset, vaikean sairauden kanssa elävät ja lapsiperheet. Lomat ovat tuoneet heille arjen keskelle juurikin sen toivotun tauon ja hengähdyksen, jolloin arjen velvoitteet on voitu työntää hetkeksi sivuun. On ollut hetki aikaa keskittyä omaan ja läheisten hyvinvointiin.

Tähän tärkeään toimintaan on ollut puheenjohtajana ilo syventyä. Olen hyvin iloinen siitä, että Hyvinvointilomien toimintaa voidaan taas jatkaa kesäkuun lopulla. Uskon vahvasti, että tämä kevät vain vahvistaa Hyvinvointilomien kaltaisen toiminnan merkitystä yhteiskunnassamme ja siksi niiden eteen tehty työ yhdistyksen historiassa ja tulevaisuudessa on todella arvokasta.

Anneli Kiljunen

Hyvinvointilomat ry:n puheenjohtaja